Μαθήματα Γλώσσας για τις Πανελλαδικές από το Διαπολιτιστικό Λύκειο ΕλληνικούΚαλή αρχή στους διαλόγους του Β3!


Αφού κάνετε sign in ως μέλη και μπείτε στο wiki μπορείτε να πάτε δεξιά και επάνω στο όνομά σας και να πατήσετε το κουμπί settings αλλάζοντας με edit (επεξεργασία) το όνομα, password profil και ό, τι άλλο θέλετε.
Επίσης δεξιά στο pages and files μπορείτε να ανοίξετε δική σας σελίδα. (New Page)


EDIT // SAVE τα κλειδιά του wikiΗ ερώτηση είναι δεξιά στη σελίδα Tainies
Για όποιον θέλει περισσότερη ενημέρωση για το wiki"


α: wiki τι είναι αυτόβ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ...

1. Πηγαίνουμε στη σελίδα που θέλουμε να επεξεργαστούμε και πατάμε EDIT . Εμφανίζεται ένα περιβάλλον σαν του Word όπου μπορούμε να γράφουμε ή να ανεβάζουμε αρχεία, εικόνες, μουσική κ.α.
2. Τα τρία πρώτα σύμβολα που εμφανίζονται επάνω όταν είμαστε σε κατάσταση EDIT ( Β, I, U ) είναι γνωστά από το word. Με τo τέταρτο μπορούμε να επιλέξουμε στυλ γραμματοσειράς, χρώμα κειμένου και χρώμα φόντου. Πατάμε apply styles για εφαρμογή. Με τα επόμενα κουμπιά εισάγουμε αρίθμηση, κουκίδες ή οριζόντιες γραμμές.
 • Το περιβάλλον αυτό δεν έχει όλες τις δυνατότητες του word, γι' αυτό αν θέλουμε να γράψουμε και να μορφοποιήσουμε πλήρως ένα κείμενο καλύτερα να το γράψουμε σε έγγραφο word και αφού το αποθηκεύσουμε κάπου στον υπολογιστή μας να το ανεβάσουμε στη σελίδα του wiki.
 • Προσοχή στα δύο βασικά εργαλεία: πρώτα Edit και μετά από κάθε πρόσθεση ή αλλαγή Save !!
 • όταν κάνουμε save περιμένουμε κάποια δευτερόλεπτα να ολοκληρωθεί...
3. Πώς ανεβάζουμε αρχεία: Ανοίγουμε ένα νέο έγγραφο του Word, γράφουμε το κείμενό μας, το ονομάζουμε και το αποθηκεύουμε κάπου στον υπολογιστή μας (Επιφάνεια εργασίας, Έγγραφα). Ανοίγουμε το wiki και στην ανάλογη σελίδα πατάμε EDIT και μετά File. Στο παράθυρο που ανοίγει πατάμε + Upload files , στη συνέχεια βρίσκουμε το αποθηκευμένο αρχείο στον υπολογιστή μας (από Επιφάνεια εργασίας, Έγγραφα. κτλ.), το επιλέγουμε και πατάμε άνοιγμα. Περιμένουμε να φορτώσει το αρχείο στην αριστερή στήλη και κάνουμε κλικ επάνω του.
Σημαντικό!!!: 'Οταν ανοίγουμε απο το wiki ένα έγγραφο word , αν κάνουμε σε αυτό αλλαγές, το αποθηκεύουμε σε μια θέση στον υπολογιστή μας. Στη συνέχεια, στη σελίδα μας και ενω είμαστε σε κατάσταση EDIT, επιλέγουμε το παλιό έγγραφο, πατάμε remove file και ανεβάζουμε το καινούριο.
4. Table: εισαγωγή πίνακα / αριστερό ή δεξί βέλος: αναίρεση ή επαναφορά τελευταίας ενέργειας.
5. Widget : αν θέλουμε να ανεβάσουμε σε μια σελίδα του wiki video από το διαδίκτυο (youtube, google, yahoo κτλ.)
 • πρώτα πηγαίνουμε στον αντίστοιχο ιστότοπο και βρίσκουμε το video. Επιλέγουμε με κλικ ολόκληρη τη διεύθυνση από τη γραμμή διευθύνσεων ( π.χ.http://www.youtube.com/watch......), δεξί κλίκ και αντιγραφή (copy).
 • Πηγαίνουμε στο wiki, στην ανάλογη σελίδα πατάμε widget, επιλέγουμε από τις κατηγορίες αριστερά video, μετά youtube ή google κτλ. και μέσα στο λευκό πλαίσιο που εμφανίζεται κάνουμε δεξί κλικ, επικόλληση (paste) και πατάμε save. Το αρχείο εμφανίζεται στη σελίδα του wiki αλλά για να το δούμε πρέπει να κάνουμε και πάλι save ...
6. Link : [ τι είναι; σύνδεσμος (link) - ή και υπερσύνδεσμος (hyperlink) είναι μια λέξη ή φράση, συνήθως χρωματισμένη μπλε και με υπογράμμιση και η οποία, κάνοντας κλικ σε αυτήν, μας μεταφέρει σε άλλη σχετική με τη λέξη/φράση ιστοσελίδα.]]]]6. Link : [ τι είναι; σύνδεσμος (link) - ή και υπερσύνδεσμος (hyperlink) είναι μια λέξη ή φράση, συνήθως χρωματισμένη μπλε και με υπογράμμιση και η οποία, κάνοντας κλικ σε αυτήν, μας μεταφέρει σε άλλη σχετική με τη λέξη/φράση ιστοσελίδα.]
Για να δημιουργήσουμε ένα link στο wiki ακολουθούμε τα εξής βήματα:
 • επιλέγουμε στο κείμενό μας τη λέξη ή τη φράση που θέλουμε να κάνουμε link
 • πατάμε από τη γραμμή εργαλείων το Link
 • ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου όπου εμφανίζεται η λέξη/φράση που επιλέξαμε στο "link text"
Στη συνέχεια, έχουμε δύο επιλογές:
α) ο σύνδεσμος να μας μεταφέρει σε άλλη σελίδα του wiki: διαλέγουμε το όνομα της σελίδας στην οποία θέλουμε να μας μεταφέρει,κάνοντας κλικ στο Choose an existing page και πατάμε "add link" (και μετά save φυσικά!!!!) ή
β) ο σύνδεσμος να μας μεταφέρει σε άλλη ιστοσελίδα : σ' αυτήν την περίπτωση
 • ‍‍‍πηγαίνουμε πρώτα στην ιστοσελίδα,
 • ‍‍‍επιλέγουμε με κλικ ολόκληρη τη διεύθυνση από τη γραμμή διευθύνσεων ( π.χ.http://www.youtube.com/watch......) και μετά δεξί κλικ και αντιγραφή
 1. ‍‍‍στο παράθυρο διαλόγου για το Link πατάμε "external link" και στο "address" δεξί κλικ, επικόλληση, "add link" και τέλος save.